Maalämpöön, älä houkutu halvimmasta

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

”Ei tarvitse saunassa vettä säästellä”

”Huoleton, toimintavarma maalämpö, ei tarvitse kuin asua”

Ruudulta valitaan painike ”kotona” tai ”poissa”, ja lämmitys hoitaa itse itsensä. – Näin helposti se hoituu, Kauko Kangas sanoo ja näyttää tietokoneensa ruudulta selkeää näkymää. Automatiikka oli yksi peruste sille, miksi alahärmäläinen Kangas valitsi kotiinsa Lämpöässän maalämpöratkaisun etäkäyttömahdollisuudella. Paljon reissaava yrittäjä ei halua poissa ollessaan murehtia kodin lämmitystä. – Tämän huolettomampaa ei voi ollakaan. Käytännössä en juuri koskaan itse ohjaa lämmityssäätöjä, sillä ulkolämpötila-anturit säätävät sisälämpötilan aina sopivaksi. Ei tarvitse kuin asua.

 

”Olin haaveillut maalämmöstä jo tovin”

Yrittäjä Pasi Kankaan ja hänen puolisonsa koti on 139 neliöinen yksikerroksinen tiilitalo. Vuonna 1978 rakennettu talo lämpeni vielä kaksi vuotta sitten öljyllä. – Öljysäiliö oli alkuperäinen. Sen korjaus olisi tullut pian ajankohtaiseksi, kuten myös polttimen uusiminen. Olin haaveillut maalämmöstä jo tovin. Öljyn kanssa pelaaminen ei enää innostanut. Äkkiä öljylle hintaa tulee.

 

Vertaile, älä houkutu halvimmasta

Maalämpöremontin teettänyt Kauko Kangas varoittaa, ettei pidä halvimman tarjouksen antaa houkuttaa liikaa. Kangas ei ostanut sikaa säkissä. Hän tutustui maalämpöön ja sen erilaisiin teknisiin ratkaisuihin hyvin. Hän yllättyi, miten suuria hintaeroja eri yrityksien tarjouksissa on, vaikka kyse olisi samankokoisista kohteista. – Halutaan antaa halvin tarjous, jotta kaupat lyötäisiin lukkoon. Aika moni myös haksahtaa tähän. En kyllä suosittele päätöksentekoa pelkän aloitusinvestoinnin perusteella. Hän tietää tapauksia, joissa maalämpöön siirtyvä on harmitellut suurta sähkölaskua. Tai valitellut kylmää.

– Kaikki maalämpölaitteistot eivät ole maalämpöä, jotkut ovat sähkölämpöä. Näin käy, jos lämpöpumput tarvitsevat paljon sähköä toimiakseen. Liian alhainen mitoitus laitteissa ja lämpökaivojen syvyydessä voi sekin aiheuttaa ikävän yllätyksen, kun lämpö ei riitäkään.

Kankaan kotiin asennettiin Vmi 14 kilowatin täystehoinen lämpöpumppu, jonka teho riittää lämmittämään 200–300 neliöisen kodin. Lämpökaivo porattiin 207 metrin syvyyteen. Varaaja on tilavuudeltaan 480 litraa. – Halusin ottaa varman päälle. Aloituskustannuksia toki hieman säästyisi, jos vähän alennettaisiin tehoa tai syvyyttä, mutta ei se pitkän päälle kannata. Lämpöässän jälleenmyyjän kanssa kävimme eri vaihtoehdot tarkkaan läpi.

 

”Katsopa, miten siistiä työtä”

Kodin lämpöpatterit ja putket kelpasivat maalämmölle sellaisinaan. Remontti oli ohi muutamassa päivässä. Öljysäiliö poistettiin omin voimin. Tekninen tila sijoitettiin vanhaan kattilahuoneeseen. – Katsopa, miten siistiä työtä, Kangas sanoo ja näyttää teknisen tilan asennuksia. – Jukka-Pekka Saarijärvi oli asentajan nimi, siinäpä ammattimies. Kiitokset hänelle.

 

Viilennys maalämpöpumpusta

Maalämpöön liitetty viilennysominaisuus ja sen sisäyksikkö on sijoitettuna eteiseen, mistä se viilentää mukavasti koko asuintilat.

Lisää lämpöä aurinkopaneeleista

Kankaiden kodin katolle asennettiin saman tien myös aurinkopaneelit. Valmius tähän eli aurinkoyhteet ovat VMI -mallissa valmiina. – Moni luulee, että koko katto pitää latoa täyteen paneeleja. Mutta näitähän on vain kaksi kennostoa. Kodin kaikki lämminvesi tulee käytännössä ilmaiseksi auringon avulla aikaisesta keväästä myöhään syksyyn. Ei tarvitse saunassa vettä säästellä, niin sanon aina vaimolle.

Toimintavarma maalämpö

Toimintahäiriöitä ei Kankaan maa- ja aurinkolämpöjärjestelmässä ole ollut kertaakaan. Etäohjaus ja -seuranta tietokoneen tai puhelimen välityksellä on saanut olla lähinnä käyttämättä. – Jos lähden vaikka Lappiin ja tupa jää pitkäksi aikaa käyttämättä, voisi lämpötilan laskulle olla syytä. Etäohjaus on hyvä ominaisuus.

Kangas kannustaa kaikkia omakotiasujia maalämpösaneeraukseen, mutta kehottaa malttiin. – Kannattaa ottaa selvää erilaisista ratkaisuista ja pyytää useampia tarjouksia. Jos jokin on merkittävästi muita huokeampi, tutki, mikä siinä on erilaista. Hyvä olisi myös käydä kyselemässä jo maalämpöremontin teettäneiden kokemuksia. Meille voi aina tulla, kerron ja näytän mielelläni meidän ratkaisujamme.

 

Kankaan maalämpökoti:

  • Lämmitettävää tilaa 139 m2
  • Energiakaivo 207 m
  • Vmi 14, jossa 480 litran sisään­rakennettu varaaja
  • ÄssäSolar –aurinkokeräimet
  • ÄssäCooling viilennys
  • Etäohjaus kännykällä

 

Artikkeli julkaistu Lämpöässän Maalämmöllä –asiakaslehdessä.

Alkuperäinen teksti Kirsi Haapamatti

Kuva Pasi Hakala