Maalämpö, kannattavaa ja vaivatonta lapselle

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

Myös seuraavalle polvelle Lämpöässä maalämpö, koska se on huoleton

Virroille valmistuu upea puolitoistakerroksinen Mammuttikodin hirsitalo. Sen 270 millimetriä vahvojen hirsiseinien suojiin muuttaa Tiina Vuori puolisonsa kanssa. Tiinan isä Tapio Harju huhkii timpurin apumiehenä, kun vain aikaa riittää. Talon rakentaminen onkin edennyt rauhallista tahtia, koska isän apua kaivataan myös tilalla, joka on jo siirtynyt hänen poikansa Tomi Harjun vastuulle.

Tilan päärakennus, sikala ja käyttövedet lämmitetään maalämpöpumpun avulla. Tapio Harju valitsi myös tyttärensä omakotitaloon maalämmön, sillä kokemuksesta hän tietää sen sekä vaivattomaksi että edulliseksi.

Maalämmön talteen keräävän vaakaputkiston, kaksi 300 metrin lenkkiä eli yhteensä 600 metriä keräysputkea, Tapio Harju kaivoi ja asensi metrin syvyyteen viljapeltoon jo kolme vuotta sitten. Jo silloin hän oli päättänyt, että tyttären talo lämmitetään maalämmöllä. Taloon tulee Lämpöässä Vmi 17. Syynä päätökseen olivat maalämmöstä ja Lämpöässästä saadut erinomaiset kokemukset.

 

Investointi maksoi itsensä takaisin kolmessa vuodessa

Harjujen maatilalla siirryttiin vuonna 2011 öljystä maalämpöön. Lämmitettävää tilaa, päärakennuksessa ja sikalassa, oli yhteensä tuhat neliömetriä. Öljyä kului 8000–10 000 litraa ja lasku oli noin 10 000 euroa vuodessa.

– Upotin peltoon neljä 400 metrin putkilenkkiä ja hankin Lämpöässä T40 -maalämpö- pumpun sekä 1 500 litran tulistusvaraajan. Sähköön kuluu nyt 3000 euroa vuodessa. Investointi maksoi itsensä takaisin kolmessa vuodessa, Harju kertoo.

Hyvät sisäolosuhteet

Harju ajatteli erityisesti vaivattomuutta ja energiatehokkuutta myös päättäessään tyttären talon lämmitysjärjestelmästä. Uusi talo tulee olemaan erittäin ekologinen, mutta sisäolosuhteista tinkimättä. Hirsitaloissa on jo tunnetusti hyvä sisäilma. Uudessa talossa on koneellinen ilmanvaihto ja tehokas lämmöntalteenotto. Lisäksi talossa on myös varaava takka-leivinuuni.

 Myös jäähdytys maalämpöpumpulla edullisesti

Nykyaikaisissa energiatehokkaissa taloissa on lämpenevän ilmaston maailmassa mahdollista, että sisäilma ei kesällä pysy miellyttävällä tasolla. Maalämpö mahdollistaa erittäin edullisen sisäilman viilennyksen.

ÄssäCoolingin tarjoama passiivinen viilennys on edullinen tapa toteuttaa jäähdytys, sillä käyttökustannus muodostuu ainoastaan kiertovesipumpun ja puhaltimen moottorin käyttämästä sähköstä. Käyttöveden lämmittämistä varten talon katolla on kaksi kahdenkymmenen putken ÄssäSolar-aurinkokeräintä.

Kohteen tiedot: hirsitalo

  • Mammuttikoti 175 m2
  • Lämpöässä Vmi 17
  • Lämmönkeruuputkisto maassa: 2 x 300 m
  • ÄssäSolar-aurinkokeräimet

 

Artikkeli julkaistu Lämpöässän Maalämmöllä –asiakaslehdessä.

Alkuperäinen teksti Dakota Lavento

Kuva Pasi Hakala