Kaukolämpö asemakaavassa ei estä maalämmön hankintaa

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

Etelä-Pohjalainen perhe haaveili rakennusprojektista, otti lainan, osti tontin ja halusi maalämmön. Tontti sijaitsee alueella, jossa kaava velvoittaa kaukolämpöön. Velvoitusta tehostettiin ”rangaistusmaksulla” mikäli he eivät liittyisi kaukolämpöön. Perhe halusi kuitenkin ratkaisun joka ei sido heitä kaukolämpöön ja joka on samalla taloudellinen että ekologinen päätyivät siihen että maalämpö olisi heille mieluisampi vaihtoehto. Kun he selvittivät eri vaihtoehtoja, he huomasivat että myös Suomessa valmistetaan korkealaatuisia maalämpöpumppuja.  Samalla he tukevat paikallista kotimaista teollisuutta ja saavat edullista lähienergiaa paikalliselta maalämpöpumpputehtaalta. Maalämpökaivolle ei aluksi myönnetty lupaa vedoten alueen kaavaan. Onneksi perhe otti asiasta selvää. Heille asennetaan nyt maalämpö.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Ja nyt kun kevät on taas vauhdittamassa lämmitysjärjestelmien hankintaa, asia on syytä nostaa esille. Kaupungit ja kunnat ovat velvoittaneet tonttien ostajia liittymään kaukolämpöön, vaikka he olisivat halunneet maalämmön. Tämä on korkeimman hallinto oikeuden päätöksen vastaista.

Kaukolämpö asemakaavassa ei estä maalämmön hankintaa

Asemakaavassa voidaan antaa määräys rakennuksen liittämisestä kaukolämpöverkkoon. Määräystä ei kuitenkaan sovelleta rakennukseen, jonka päälämmitys on uusiutuviin energialähteisiin perustuva vähäpäästöinen järjestelmä, kuten maalämpöpumppu. Maalämpökaivon lupa-anomusta ei saa hylätä vedoten kaavaan. Näin linjasi korkein hallinto-oikeus, kun se ratkoi ennakkotapausta Porvoossa viime vuonna. Porvoolaispariskunta halusi vaihtaa lämmitysmuotoa vertailtuaan hintoja. Rakennustarkastaja hylkäsi maalämpökaivon lupahakemuksen vedoten asemakaavaan sekä maankäyttö- ja rakennuslakiin. Sitkeä pariskunta piti kiinni oikeuksistaan, koska maalämpö vakuutti heidät taloudellisuudellaan. Lisäksi kaukolämmön sitovuus ja jäykkä hinnoittelu epäilyttivät heitä. Maalämmöllä pääosa energiasta tulee ilmaiseksi omasta pihasta. Ainoastaan sähkön osuus riippuu markkinahinnoista ja sähkön voi kilpailuttaa. Korkein hallinto-oikeus päätti syntyneen kiistan pariskunnan hyväksi. Maalämpö on poikkeus ja vaihtoehto kaukolämmön pakkokäytölle, koska lämmitystapa on kaukolämpöä tehokkaampi täyden tehon maalämpöpumpulla. Porvoolaispariskunta sai vapautuksen kaukolämmöstä. Ennakkotapaus toimi esimerkkinä muille.

Rakennusten energiatehokkaat ratkaisut ovat nykypäivää

Lämmitys on valtaosa kodin energiankulutuksesta. Esimerkin etelä-pohjalainen perhe sai ekologisen täyden tehon maalämpöön perustuvan lämmitysjärjestelmän kotiinsa paikalliselta LÄMPÖÄSSÄ- maalämpöpupputehtaalta. Asiasta tiedottaminen tukee omakotiasujien valinnanvapautta kodin lämmitysasioissa. On tärkeää, että kaikilla olisi yhteinen tavoite valita puhtaampia lämmitysratkaisuja. Kaukolämpöön pakottaminen ei kuitenkaan ole vastaus tähän.

-Oikeus oman maan lämpöön

Timo Raiskinmäki / Toimitusjohtaja, Lämpöässä

Alkuperäinen artikkeli Porvoon ennakkotapauksesta: https://www.uusimaa.fi/artikkeli/515088-kho-omakotitaloon-saa-laittaa-maalammon-vaikka-kaava-velvoittaa-kaukolampoon