Asunto-ostaja arvostaa pieniä asumiskuluja

Uusimmat kirjoitukset

Arkisto

Avainsanat

Kodin osto ja myynti onnistuvat tunteella ja huolellisella perehtymisellä

Mitä asuminen maksaa?

Kyllä se oikea tuntuu kodilta heti. Uusi koti valitaan usein viimekädessä tunteella. Järki on kuitenkin pidettävä mukana isossa investoinnissa. Kodin osto ei ole pelkkä alkuinvestointi ja lainanlyhennys. Kodissa on käyttökustannuksia, jotka riippuvat talosta. Ostajan täytyy huomioida, millaisia remontteja kiinteistöön on tehty ja mitä on tulossa? Onko kuntotarkastus tehty? Millaiset käyttökustannukset kodissa on? Myyjän kannattaa teettää kuntotarkastus ammattilaisella jo ennen myynnin aloittamista.

Asumiskustannusten vaikutus kiinteistön arvoon on kasvussa. Valveutunut ostaja on hyvin kiinnostunut käyttökustannuksista. Uusista taloista löytyy energiatodistus, mutta vanhemmista harvoin. Selvittämällä myyjältä kulutuslukemat energiasta, vesimaksuista ja verosta, pääsee käsitykseen kustannuksista.

Pienet asumiskustannukset nostavat kiinteistön arvoa

Käyttökustannusten esittäminen avoimesti jo myynti-ilmoituksessa lisää ostajan kiinnostusta kohteeseen. Maltilliset käyttökustannukset edistävät kaupantekoa. Miten kulutuslukuihin sitten voi vaikuttaa? Energiatehokkailla sähkölaitteilla, valaistuksella ja lämmityksellä voidaan säästää paljonkin. Näistä suurimpana tulee lämmitys. Joka on suurin yksittäinen energiankulu koko Suomen energiakulutuksessa.

Kaikki haluavat maalämpökodin

Maalämpö nostaa asunnon kiinnostavuutta ja arvoa. Kaikki lämpöpumput parantavat energiatehokkuutta, mutta maalämpöpumppu säästää eniten. Maalämpö on samanaikaisesti huolettomin ja edullisin lämmitystapa. Yhä useampi ostaja haluaa tehdä lämmitysremontin heti ja tämä näkyy helposti kiinteistön hinnassa. Asunnon myyjä voi uusia lämmitysjärjestelmän ennen myyntiä, jolloin talo menee yleensä nopeammin kaupaksi ja paremmalla hinnalla.

Vesikiertoinen sähkö- tai öljylämmitys kannattaa vaihtaa heti maalämpöön. Kaukolämpöä korvataan entistä enemmän ja puu- sekä hakelämmityksestä halutaan siirtyä helpompaan. Yrittäjä Pasi Kankaan vaihtoi kotinsa öljystä Lämpöässä- maalämpöön ja kuvailee tunnelmiaan: ”Tämän huolettomampaa ei voi olla. Ei tarvitse kuin asua.”

Maalämmön alkuinvestointi

Toisin kuin ensin ajattelisi, maalämpöinvestointi ei aiheuta kodin kustannusten nousua edes alussa, koska vanhan lämmitysjärjestelmän käyttökustannus jää pois ja säästöllä maksetaan investointia. Tähän voidaan vielä ekstranan lisätä maalämpöinvestointiin saatava kotitalousvähennys. Rahoituksen kuukausierä ja maalämmön lämmityskustannus ovat yhdessä samaa luokkaa kuin esimerkiksi pelkkä öljylämmitys. Takaisinmaksun jälkeen säästöt jäävät muuhun. Säästö voi olla jopa tuhansia euroja vuodessa. Maalämpö kannattaa siis hankkia heti, ei odottaa vanhan järjestelmän rikkoutumista. Jokainen maalämpökuukausi on eduksi niin ostajalle, myyjälle kuin asujalle.

MAALÄMMÖN KUSTANNUSARVIO TÄSTÄ